Blog Widgets Featured Image

Widgets maken, inladen of plaatsen

Widgets zijn mini-applicaties waarmee een stukje content gepresenteerd kan worden over een, meestal veelgebruikt, onderwerp. Voorbeelden: de recentste berichten, het navigatiemenu, zoekfunctie, etc.

De WordPress widgets

In het admin dashboard zie je via Weergave / Widgets links de WordPress widgets. De hoofdblokken van het thema staan rechts en daarin kun je de widgets toevoegen. In hoofdblok Hoofdzijbalk zie je initieel bijv. widget Meest recente berichten.

Zodra een widget in een hoofdblok is toegevoegd kun je instellingen ervan wijzigen (bijv. altijd wel de titel). Je kunt de onderlinge volgorde van de widgets veranderen en ook widgets verwijderen uit een hoofblok.

Het Astra thema biedt 4 footer kolommen voor WordPress widgets

Footer Widget Astra

Bij het Astra thema kun je bij Weergave / Customiser / Footer / Footer widgets (boven de Footer met tekst) / Layout ervoor kiezen om (exact) 4 kolommen te voorzien voor WordPress widgets. In dat geval hoef je alleen maar bij Weergave / Customiser / Widgets de gewenste widgets te slepen in resp. Footer widget blok 1 t/m Footer widget blok 4. Veelgebruikte widgets in de footer zijn: Navigatiemenu, Categorieën*) en Meest recente berichten**), maar ook bijv. Zoeken en Eigen HTML (bijv. voor adresgegevens e.d.).

*) Interessantste instellingen bij widget Categorieën: het aantal berichten en het weergeven van de hiërarchie
**) Belangrijke instelling bij widget Meest recente berichten: het aantal berichten

Extra WordPress widgets inladen via plugins

Widget Recents Posts With Thumbnails

Via diverse plugins kun je extra widgets inladen.
Een bekende is bijv. “Recent posts widget with thumbnails”. Als je deze plugin van Matin Stehle installeert en activeert kun je de recentste berichten zien mét een kleine foto erbij. De widget wordt toegevoegd bij de WordPress widgets en nadat je deze in een hoofdblok hebt toegevoegd, kun je weer diverse instellingen ervan wijzigen (bijv. de titel of de grote van de thumbnail).
Je kunt ook een plugin zoeken via “facebook like box” naar een widget waarmee je likes voor je facebook account kunt toevoegen. Dan zul je in de instellingen minimaal een titel en je facebook account link moeten invullen.

Widgets in Elementor

Widgets Elementor

Zodra je Elementor gebruikt voor de content, zie je in het linkerdeel onderaan alle WordPress widgets. Maar daarnaast zie nog een heel scala widgets om te gebruiken. Bovendien zijn er ook nog diverse plugins waarmee je het aantal widgets in Elementor nóg eens aanzienlijk kunt uitbreiden. Deze widgets worden dus wél toegevoegd bij de Elementor widgets, maar niét bij de WordPress widgets. Bekende plugins hiertoe zijn bijv. Essential Addons for Elementor en Happy Addons for Elementor. Een voorbeeld uit de Essential Addons for Elementor plugin is de widget Post Grid. Met die widget kun je een sectie maken met daarin een soort galerij waarin een, in te stellen, aantal berichten getoond wordt. Zie voorbeeld:

Widgets Essentials Addons Post Grid

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands