Blog Mediabestanden Featured Image

Afbeeldingen en andere media bestanden

In deze blog gaan we de belangrijkste punten bespreken waar je op moet letten bij afbeeldingen en andere mediabestanden.

Mediabestanden in de media bibliotheek plaatsen:

Je kunt op 2 manier mediabestanden in de Media / Bibliotheek plaatsen:

  • door direct vanuit de media bibliotheek een mediabastand te uploaden of selecteren
  • of door op een pagina of blog een nieuw mediabestand te uploaden of selecteren i.p.v. uit de media bibliotheek zelf

Afbeeldingen

Pixabay

Op internet kun je heel veel goede afbeeldingen vinden, maar die zijn vaak auteursrechtelijk beschermd of betalend. Maar er zijn ook wel een aantal websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden; een erg bekende is bijvoorbeeld pixabay.com.
Het best kun je als type .jpg bestanden gebruiken voor afbeeldingen op websites, behalve .png indien een deel van de afbeelding transparant moet zijn.

Voor de performance van elke website is het zeer belangrijk dat elke afbeelding zo weinig mogelijk ruimte gebruikt, maar toch nog goed duidelijk is. Meestal gebruiken wij bij Webateljee de volgende formaten:

DOELFORMAAT
over de volledige schermbreedte
(bijv. slider in een pagina meteen bovenaan)
1600px breed
(slider: X 600px hoog)
groot formaat
(bijvoorbeeld de uitgelichte afbeelding bij een blog, of over alleen de breedte v/d container d.w.z. stopt bij de kantlijnen)
1200px X 800px
klein formaat
(bijvoorbeeld ergens midden in een paragraaf tekst of thumbnail in fotogalerij)
600px (max; zeker thumbnails!) X 400px
Pixlr Screenshot

Het bewerken van afbeeldingen gebeurt door professionele bedrijven vaak in Photoshop. Maar voor websites is het vaak al voldoende om een gratis online tool te gebruiken zoals bijv. pixlr.com voor enkele eenvoudige bewerkingen. Je vindt hierover veel informatie op youtube, maar t.z.t. zullen we een blog schrijven over pixlr.com. Als je het formaat wijzigt, zorg dan altijd dat de foto zeker niet vergroot (anders veel kwaliteitsverlies). Je kunt dan beter een nieuwe foto maken met meer pixels. En zorg ook altijd dat de foto de verhouding tussen hoogte en breedte niet veranderd (anders vervorming beeld).

Gallerij

Indien je meer foto’s tegen elkaar plaatst (bijv. een galerij), dan kun je ze het beste allemaal hetzelfde formaat geven. Dat zorgt voor een rustig beeld.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands